Sommarkollo för seniorer

I slutet av augusti anordnas en härlig vecka av gemenskap för äldre på Stiftsgården i Rättvik. Sommarveckan, som benämns Gemenskapsdagar, anordnas av Frälsningsarmén i Stockholm.

Sommarveckan på Stiftsgården har blivit ett riktigt sommarparadis för många, vilket märks på de många anmälningarna. Ett 50-tal förväntansfulla får beundra den sköna utsikten över sjön Siljan.

Många kommer från ensamhushåll

Många av deltagarna kommer från ensamhushåll och får under veckan en möjlighet att umgås och känna samhörighet med andra.

– Många äldre har svårt att komma ut och ifrån stan. De saknar någon plats att åka till eller har inte råd. Här får de umgås, serveras god mat och vistas på ett fantastiskt ställe, säger Margit Östman, en av ledarna. Varje dag har ett program med olika aktiviteter. Fysisk aktivitet med promenader är en viktig del.

Sommarkollo för seniorer är en viktig del av Frälsningsarméns sociala arbete som Myrorna är med och finansierar. Väldigt många äldre är ensamma och blir sittande hemma och en del kommer kanske knappt utanför hemmet. Det här är ett sätt att bryta ensamheten.