Är du redo att hyra din tröja? I framtiden kommer vi konsumera annorlunda

De globala målen och agenda 2030 har satt all industri under lupp och vår konsumtion är en het fråga för många. Att den är het är ju för att den blir personlig och sätter hela vår livsstil under lupp. Vad innebär det att förändra, ska man bara sluta köpa? Kommer allt bli tråkigt? Inte alls, säger vi. I globala målens spår dyker det nu upp alltfler spännande lösningar. Vi tror helt enkelt att det kommer bli roligare att konsumera i framtiden – trots att vi kommer bli mer hållbara!

Uthyrning

2019 blev året då uthyrning blev en bredare möjlighet för många. Nu finns det många olika alternativ för den som inte nödvändigtvis vill äga sin garderob. Historiskt har vi hyrt särskilda festkläder som frack och bal, men nu förväntas vi till och med hyra en blus. Men varför? 

Du vill prova på trender

Trender kommer alltid finnas och är du en person som gärna faller för nya snitt och former så kommer du alltid vilja ha något nytt. Men hyr din trend istället! På det sättet kan du prova om plisserad kjol är något för dig eller om dubbelknäppt kavaj verkligen ger dig den pondus du tror du ska få. Din garderob varierar sig och förnyar sig utan att fyllas med one-hit-wonders.

Du rör dig i många offentliga miljöer

Om man syns ofta och befinner sig i olika representativa miljöer finns det två vägar att tänka på. Som offentlig person har man alltid ett ansvar att ha samma plagg flera gånger för att ändra på normen att ”man aldrig kan visas i samma plagg två gånger”. Men självklart behöver man också vara uppdaterad och ha en bra tanke med kläderna man bär. Genom att hyra visar du på att du gör medvetna val, samtidigt som du får chansen att alltid vara uppdaterad.

Du ska på fest

Ibland ska man på fest som kräver en särskild stil, eller något lite annorlunda. Det kan vara bal eller bröllop, kanske bara ett cocktailparty eller nåt lite glammigare event och din garderob är inte preppad för den typen av klädstilar. Hyr istället för att köpa så slipper du ha en festblåsa som hänger i garderoben och tjatar om att du borde bli mer social.

Miljöanledningen

Självklart är det bättre att fler använder samma plagg än att alla har ett varsitt. Vill du vara riktigt klimatsmart och miljövänlig i din konsumtion ska du självklart hyra dina kläder som komplement till dina inköp av second hand och vintage.

Så hyr du din garderob

Myrorna

Det finns idag flera möjligheter att hyra kläder. Har du aldrig gjort det förut, men vill testa känslan så kan du börja på Myrorna! i Stockholm erbjuder vi nu uthyrning i vår butik på Kolargatan i Ropsten. Vi anpassar sortimentet efter säsong och nu har vi fokus på lite festligare plagg.

Här finns andra privata uthyrare:

Sabina and friends

Sabina and friends har hållt på i ett decennium redan och här finns möjlighet att både hyra från deras butik i Stockholm och att hyra via nätet. På Sabina and friends prenumererar du på ett antal plagg i månaden. Du kan antingen välja en billigare nätlösning eller lägga till lite mer och få personlig hjälp med stil och val i butiken på Grev Turegatan. Sabina and Friends har spännande designers som man inte alltid hittar i vanliga butiker. Läs mer om dem här.

Myrorna besökte Sabina and Friends för något år sedan. Se klippet med vår dåvarande hållbarhetschef när hon besöker dem! 

Something borrowed

Something borrowed är en av de nyare nätbutikerna för kläduthyrning. Här prenumererar du på olika klädpaket med olika antal plagg per månad. Dessutom kan du välja mellan att välja kläderna själv eller köpa ett stilpaket så hjälper de dig att plocka ihop din stil. Something borrowed samarbetar med många stora klädkedjor och här därför ett brett sortiment av de vanligare märkena. för dig som vill vara lite extra hållbara så har de designersmärken listade i kategori hållbar.

Här kan du läsa mer om Something Borrowed.

It’s Re:leased

It’s Re:leased är också en av de nyare nätbutikerna för kläduthyrning. Här finns ett paket för enkelhetens skull och då får du välja tre plagg i månaden. De hyr ut från några utvalda premiummärken, men erbjuder också möjligheten att hyra utvalda second hand (pre-loved) och vintage-plagg. Här hittar du till It’s released.

Andra aktörer

Nu kommer fler aktörer in på hyresmarknaden också. Vanliga modekedjor börjar testa på olika sätt, så passa på att träna med det stora utbud som nu finns. För när 20-talet är slut kommer uthyrningnog vara en del av vår konsumtionsvardag och inte något som bara är till fest.