Så gör du: Blå skåpet från Myrorna Upgrade by Sanna Evers

blå skåp

God kvalitet på möblerna men ibland hopplöst daterade i uppsynen. En modellstudie i olja fick ligga som grund till Sanna Evers inspiration när hon tog sig an ett skåp i gustaviansk stil med tråkig färg. Plötsligt hade vi ett statement-skåp att ställa vackra saker på.

”Skåpet i gustaviansk stil var i gott skick men målat i en dov lite tråkig brun lasyr. I oljemålningen fanns några penseldrag av en vacker mörkt blå färg som gav svaret på skåpets kommande uttryck. Mot den varmt gula väggen fick skåpet också ett helt nytt liv, en ny skepnad.” – Sanna Evers

Före

Före bild diy

Sannas Upgrade

Utifrån en vacker modellstudie, svenska landskap och svensk design skaffade Sanna inspiration och letade bland Caparols kulörer tills hon föll för Lazur 70, en matt lackfärg. Som bakgrund till skåpet valde hon den härligt gula Palazzo 345.

Caparol har färger som gör det möjligt att måla på de flesta ytor. De flesta av möblerna som Sanna har målat om är behandlande på ett eller annat sätt, framför allt lackade eller målade.

Så gör du:

  1. Tvätta först av stolarna med målartvätt. Det är viktigt att få bort allt smuts, fett och kladd.
  2. Om möbeln har sprickor eller skador måste dessa jämnas ut med snickerispackel.
  3. Efter torktiden ska ytorna slipas med sandpapper för att få en slät yta. Har färgen eller lacken lossnat och flagnat på vissa ställen är det viktigt att avlägsna dessa med antingen slippapper eller en färgskrapa. Slipa sedan ytan matt med ett fint slippapper. Sitter färgen bra och utan flagor räcker det med att slipa med det fina sandpappret.
  4. Sedan är det dags att måla! Jag har grundmålat alla möbler med Caparol Häftprimer för att få bästa möjliga underlag att måla vidare på. En fantastisk färg som fäster stenhårt på de flesta ytor t o m glas, hårdplast, keramik och metall. Den behöver tid för att härda innan man kan gå vidare med lackfärgen.
  5. Nu kommer det roliga! Äntligen ska möbeln få sin slutliga karaktär. På alla möbler har jag använt Caparols matta lackfärg. Resultatet blir elegant och sobert.
    Måla alltid minst två gånger så att du får en heltäckande och tålig yta. Torktiden mellan målningarna står tydligt på burken.

Val av penslar!

Att måla med rätt penslar är A och O för ett bra resultat. Här är några penslar som har använts när möblerna har målats. Både breda, smalare och runda lackpenslar. Beroende på om det är stora ytor eller smala ben som ska målas. Rådfråga alltid i färgaffären!

Resultatet

Relaterat

DIY second hand Alva Fierro

DIY – Skapa ett förvaringsskåp i svenskt tenn-anda

Nu ger vi dig den enkla DIY-guiden för hur man skapar ett klassiskt stilrent skåp som färgaccent i rummet. Precis som Josef Frank…

Läs mer


upgrade täby

Myrorna Upgrade by Sanna

Tillsammans med kreatören Sanna Evers vill vi inspirera dig och fler att använda mer, lite längre – så nu presenterar vi Myrorna Upgrade.…

Läs mer


DIY – Så uppgraderar du ett gammalt kakelbord från 70-talet till stilsäkert 2010-tal

DIY – Do It Yourself är ett sätt att få second hand att bli precis det man vill att det ska vara. Många…

Läs mer