SKO-STREJK!

Vi på Myrorna arbetar varje dag med att inspirera människor att ställa om till hållbar konsumtion. Vi har fått möjlighet att som enda företag vara med när SaturdaysForFuture, Klimataktion och lokala FridaysForFuture-föreningar genomför en Skostrejk för klimatet. Det ser vi som en ära och lånar gärna ut 200 par skor till strejken som genomförs centralt i Stockholm den 30 maj! Läs gärna mer om initiativet nedan och på klimataktion.se eller varför inte ordna en egen strejk med dina skor och dela i sociala kanaler, #skostrejk30maj! Du anmäler dig här.

Saturdaysforfuture, Klimataktion och FridaysForFuture Leksand, Malmö, Ekerö, Lund, Höör och Årsta, i samarbete med Myrorna, uppmuntrar till en Nationell Skostrejk för klimatet, lördag den 30/5.

Plats: Sverige; valfri plats!

Bland redan anmälda platser är Torekov, Lund, Malmö, Leksand, Nyköping, Höör, Eslöv, Kristianstad, Munkedal, Alingsås, Eskilstuna, Norberg. Centralt i Stockholm och dess förorter: Blackeberg, Älvsjö, Årsta, Bagarmossen, Hägersten, Ekerö m.fl.

Ordna själv hemma eller gå ihop med andra. Max 6-8 personer per plats, med hänsyn till Corona. Undvik folksamlingar.

Nu måste alla gå i rätt riktning – mot ett hållbart och tryggt samhälle.

Med en pågående coronapandemi och ekonomier i fritt fall har beslutsfattarna fullt upp idag. Men ett starkt ledarskap handlar också om att kunna se bortom det kaotiska nuet och agera nu för vad som pågår samtidigt; klimatkrisen.

I Parisavtalet kom världens länder överens om en maximal höjning av medeltemperaturen väl under 2 grader med strävan att begränsa till 1,5 grader. Trots det fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka. Sedan industrialiseringen har vi redan höjt medeltemperaturen med 1,2 grader.

Uppvärmningen innebär höjda havsnivåer, uttorkade betes- och landarealer och fler obeboeliga områden. Glaciärer försvinner och självförstärkande effekter skapas som skyndar på klimatförändringarna ytterligare. Många tvingas bort från sina hem och mängden klimatflyktingar kommer öka markant.

Vårt krav gentemot politiker och makthavare är att de omedelbart, med människor och miljö i fokus tar de stora kliven mot ett hållbart och tryggt samhälle.

Tack för att dina skor vill vara med att ta ett litet steg, men ett stort kliv för mänskligheten. Skänk gärna dina skor till Myrorna efter strejken.