Dags att rensa skåpen!

Handen på hjärtat, hur mycket av det du har i skåpen använder du egentligen? Faktiskt vet vi att 72% använder inte hälften av det de har i sina skåp och byråer. 23% gör de inte för att det inte har tid att använda det de har!

Därför är det dag att ägna en del av semestern att ta itu med allt det som dräller omkring gömt i skåp och lådor. Känns det inte lockande att få börja hösten med en känsla av ordning och rymd? Eller hur!? Nu börjar vi!

Psst! Tänker du ta itu med dina klädhögar (jojo det behövs), så har vi både microkurser och en enkel guide här.

Så gör du för att rensa i skåpen!

 1. Gör en plan. Vi kommer beskriva ett sätt att göra det, men du kanske vill göra det på ett annat sätt. Oavsett så ska du först sätta dig ner och göra en plan på hur du ska gå tillväga.
 2. Avgränsa dig. Kanske tar du allt i köket. Eller allt i byråerna. Kanske väljer du att ta rum för rum.
 3. Plocka ut allt. Ja, du hörde rätt. ALLT.
 4. Sortera i tre högar.
  1. Sådant du använder och vill spara.
  2. Sådant du faktiskt inte använder (ja, du måste vara hård i dina urval), men som kan användas igen, av någon annan.
  3. Sådant som är skräp. Trasigt, bestående fläckar, slitet.
 5. Gör rent skåpen ordentligt.
 6. Ställ tillbaka allt du valt i hög 1. Fundera lite extra på om dess tidigare plats var den bästa? Kanske finns det en bättre ordning? Det finns massor med olika regler överallt på nätet, men det är ändå individuellt, så här är det du som får tänka till.
 7. Fundera på vad du ska göra av det du sorterat ut som går att använda.
  1. Skänka: Vi tar emot prylar och heminredning på många ställen i landet om du vill skänka det. 
  2. Ge till vänner och familj: Kanske finns det några som vill ha det du inte har utrymme för? Men pracka inte på någon dina grejer utan att fråga först!
  3. Sälj: Det finns mängder med säljsajter att sälja prylar på, eller kolla om det arrangeras någon loppis nära dig snart.
 8. Det som är trasigt och slitet ser du till att få iväg till återvinningscentralen för bästa sortering!
 9. Njut av din nya ordning! gör en lista över saker som du kommit fram till behöver kompletteras. Kanske har du valt bort en serie koppar du inte gillar, men vill då utöka en annan serie koppar? Fundera på om du kanske kan hitta det second hand. Kanske någon annan precis rensat ut det du valt att behålla?