Överblivna tyger blir miljövänliga kassar i kommunalt projekt

För att minska på plastkonsumtionen erbjuder Myrorna miljövänliga kassar gjorda av överblivna tyger. Men kassarna räddar världen på fler sätt – de bidrar nämligen också till att människor får möjligheten att utföra meningsfull arbetsträning. Arbetscenter i Sollentuna är en av de verksamheter där deltagarna syr tygkassar åt Myrorna.

Arbetscenter i Sollentuna har öppet fem dagar i veckan mellan klockan åtta och fyra. Här får människor som står utanför arbetsmarknaden praktisk erfarenhet genom att jobba i trä- eller textilverkstaden, alternativt med utomhusprojekt. 
– De som söker sig till oss är antingen arbetslösa, sjukskrivna eller nyligen anlända till Sverige. Målet är alla som kommer hit ska komma ut i ett jobb, praktik eller studier i framtiden, berättar arbetsledaren Karin Vretfors. För att nå dit utformas en individuell plan för varje person. Utöver själva arbetsträningen erbjuder centret även stöd i jobbsökandeprocessen och möjligheten att träna på svenska språket.

Milisen syr återanvända tygkassar för Myrorna

Milisen Latorre har varit på Arbetscenter i lite över ett år och trivs jättebra. Imorgon bär det dock av till Uppsala där hon blivit anställd som matdemonstratrör i en livsmedelsbutik.

Överblivna textilier blir tygkassar

Myrornas produktionsenheter samlar ihop överblivna textilier och skickar till exempelvis Arbetscenter i Sollentuna, som i sin tur syr tygkassar som säljs i Myrornas butiker.
– I snitt blir det ungefär tio kassar om dagen, säger Karin som är väldigt mån om att beställningarna ska hålla hög kvalitet. Ingenting går till spillo, utan av tyget som blir över försöker de hitta kreativa lösningar på andra användningsområden.

Anslagstavla med broderier på spilltextil

Broderiprojekt.

 Måndag till torsdag sys beställningsverk, som utöver Myrorna kommer lokalt från exempelvis Sollentuna kommun, bibliotek och kyrka. På fredagarna får deltagarna möjlighet att ägna sig åt egna projekt. Då passar många på att lägga upp byxor eller laga trasiga barnkläder.
– Många som kommer till oss har aldrig sytt förut. Det är jätteroligt att följa utvecklingen hos en person som tror att de inte kan någonting alls, till att de skapar det mest fantastiska, berättar Karin och pekar på en vägg med broderade alster.

Karin med tygkassar som görs av återanvända tyger från Myrorna

Karin med tygkassar som görs av återanvända tyger från Myrorna.

Karins yrkesroll handlar framförallt om att få alla att trivas men samtidigt pusha och stötta deltagarna så att de tillslut blir självförsörjande. Hon tycker att hon har ett väldigt roligt jobb:
– Jag måste nypa mig i armen minst en gång om dagen. Man behöver inte åka ut i världen, utan man kan gå till jobbet så träffar man hela världen, avslutar hon.

Relaterat

Om Myrorna

Vårt uppdrag

Vi ska genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle och generera ett stabilt överskott till Frälsningsarméns sociala…

Läs mer