Sy en enkel omlottkjol såhär!

Förvandla en fin tygbit, gardin eller påslakan till en somrig omlottkjol med vår steg-för-steg-guide! Vi visar hur du går tillväga för att skapa denna enkla basmodell med knytskärp i midjan som är lättmatchad och perfekt till både fest och vardag!

Vi har inte blandat in knappar, rynk eller volanger i denna guide utan detta är en basmodell med knytskärp i midjan. Om du vill eller får feeling kan du absolut utveckla med mer detaljer. Det är bara din egna fantasi som sätter gränserna för vad som går att göra! Är du med? Plocka fram det du behöver och häng med!

 

Du behöver:

 • Tyg
 • Matchande sytråd
 • Knappnålar
 • Sax
 • Måttband eller linjal
 • Symaskin
 • Strykjärn

1. Hur mycket tyg har du?

Hur brett är tyget och hur lång kjol räcker tyget till? Svaren på det utgör grunden för kjolens form. I detta fall var påslakanet inte så brett så det blev en ganska rak modell. Längdmässigt siktade vi på att kjolen skulle sluta strax nedanför knät.

2. Vik tyget på längden i tre lager.

Då får du ett bakstycke och två framstycken som ska gå omlott. Med hjälp av måttband/linjal klipper du av önskad längd. Glöm inte att lägga till sömsmån för att vika upp en fåll nertill, smal eller bred är en smaksak. Vi valde 3 cm i detta fall.

3. Mät ditt midjemått och ditt höftmått.

Mät omkretsen på din midja och även där du är som bredast, ca 20 cm ner från midjan. Dela omkretsarna på hälften och märk ut halva midjans mått i överkant på tyget och halva höftens mått 20 cm ner på tyget.4. Dra en vinklad linje ner till kjolens nederkant och klipp efter den.

I detta fallet blev vinkeln ganska rak på grund av att tyget inte var så brett.5. Sy ihop sidsömmarna.

Lägg de två framstyckena på bakstycket, räta mot räta, och nåla ihop sidsömmarna. Ett tips är att sätta knappnålarna så att knopparna sticker rakt ut från tyget. Då kan man nämligen behålla knappnålen kvar i tyget när man sedan syr utan att förstöra symaskinsnålen.

6. Välj en snygg trådfärg!

Avsluta med att sicksacka kanterna så att tyget inte repar upp sig vid användning eller tvätt. 7. Prova kjolen och bestäm hur mycket omlott den ska gå.

I detta steget kan man klippa bort lite tyg på framstyckena om man vill så att de överlappar varandra lite mindre.8. Vik in långsidan cirka 1 cm.

Då blir det snyggare inifrån än att ha en rå kant. Stryk och pressa.

9. Vik in önskad bredd på framkanten av långsidan.

Nåla och sy med raksöm eller sicksacka om du har ett stretchigt eller elastiskt tyg.

10. Längden på knytbandet.

Bred ut kjolen fullt och mät överkanten på kjolen. Det är längden på knytbandet i midjan. Dubbla detta mått för att få långa, lösa band i båda ändar av linningen att vira runt midjan eller knyta en rosett med.

11. Bredden på knytbandet.

Bestäm sedan hur brett bandet ska vara och dubbla även det måttet för att kunna vika det dubbelt. Glöm inte sömsmån också! Klipp ut en lång remsa.

12. Vänd tyget räta mot räta och sy ihop kortändarna.

13. Nåla fast det dubbelvikta bandet i kjolens midja, räta mot räta.

Mät ut mitten så att det blir lika långa remsor på varsin kortsida.

14. Sy fast bandet mot midjan men lämna ca 1 cm i början och slutet.

15. Vändsy bandet.

Dags att vändsy den del av bandet som sticker ut från kjolen som man sen kan knyta med. Lite pilligt att vända tunneln rätt, men ha tålamod! Stryk och pressa midjebandet platt.16. Sy fast början och slutet som vi lämnade kvar i midjan.

17. Stryk sömsmånen neråt och sy med sicksacksöm längs hela sömsmånen.

18. Nu återstår bara ett sista moment – att lägga upp fållen nertill!

Vik in kjolens fåll ca 1 cm och pressa till den med hjälp av ditt strykjärn. Därefter nålas en önskad bred fåll upp som sys med raksöm. Är det stretch i tyget är en sicksacksöm att föredra då den är lite elastisk.Klart!Hurra, du har precis skapat en snygg, användbar och 100 % hållbar sommarkjol!

Tänk en tunn t-shirt i bomull och sneakers eller en silkig sidenblus och en fin klack till den här? Mums vad fint!

Vi vill gärna se hur era kjolar blir! Glöm inte att ta en bild på din kreation och tagga oss med @myrorna och #myrornastil så ses vi på Instagram. Lycka till!

 

#myrornastil

  Relaterat

  Steg-för-steg-guide: så gör du dina second hand-jeans ännu personligare

  Steg-för-steg-guide: så gör du dina second hand-jeans ännu personligare

  Det har blivit hög tid att damma av dina gamla syslöjdskunskaper – broderade mönster syns överallt i modebilden just nu! Att brodera själv…

  Läs mer


  Så gör du: kuddfodral av stuvbitar och mattsvarta stolar

  Så gör du: kuddfodral av stuvbitar och mattsvarta stolar

  Stolar. Udda stolar, lika stolar, klädda stolar. Oavsett om stolarna är av samma stil eller inte så ser de ofta trevligare ut om…

  Läs mer


  Så gör du: Från 70-talsfuru till djurgårdsgrönt

  Så gör du: Från 70-talsfuru till djurgårdsgrönt

  En furubyrå från 70-talet fick sekelskiftesflirt med klassiska mässingshandtag och mild grön färg. En stol fick en rättvis färg till sitt vackra mönster.…

  Läs mer