Myrorna testar: så lägger du upp byxor utan att sy.

Har du också en ständigt växande hög av syprojekt i din garderob?

När man handlar kläder second hand får man räkna med att vissa plagg behöver justeras innan de passar perfekt.  Byxor med för långa ben är ett klassiskt exempel på ett plagg som tyvärr ofta hamnar överst i den där högen.

Vi på Myrorna funderade på om det inte finns ett mindre tidskrävande sätt att lägga upp byxor på och beslutade oss för att testa strykbart fållband!Steg för steg-guide:

Tidåtgång: ca 20 minuter

Du behöver:

  • Strykbart fållband/snabbfåll/fållfix (finns att köpa i textilbutiker)
  • Måttband
  • Knappnålar
  • Tygsax
  • Strykjärn och strykbord

Så här gör du:

1. Börja med att mäta hur mycket av byxorna du vill lägga upp.

2. Nåla den önskade längden och prova så det känns rätt. Vänd byxorna ut och in och stryk fållen så att det bildas ett tydligt veck.

3. Ta bort nålarna. Klipp av ett lagom långt fållband och pilla in det längs med det strykta vecket i fållen. Vi använde oss av dubbla band för säkerhetsskull. Nu är det dags att stryka!

4. Klipp av överbliven fåll.

5. Klart! Nu slipper du snubbla över för långa byxben.

Att använda strykbar fåll sparar dig mycket tid i jämförelse med att sy för hand eller på maskin. Resultatet ser väldigt snyggt och proffsigt ut. Däremot är det inte säkert att fållen håller i tvätten så detta är en perfekt kortsiktig lösning för dig som är ute i sista sekund eller helt saknar sykunskaper!

Om du är sugen på att hitta dina nya favoritbyxor eller komplettera samlingen är du varmt välkommen till någon av våra butiker. Mer inspiration, fler tips och spännande uppdateringar får du dagligen på vårt Instagramkonto @myrorna. Vi ses!

Tagga @myrorna

Relaterat

Så gör du: Låt vackra mönster i stolsitsen ta för sig.

Så gör du: Låt vackra mönster i stolsitsen ta för sig.

Nordens flora är ett aldrig sinande inspirationsgalleri. Vilka nordiska inredningsdesigners har inte inspirerats av det? Sanna låter möbler med klassiska former få en…

Läs mer


Så gör du: Gustaviansk känsla till köket

Så gör du: Gustaviansk känsla till köket

Slutet av 1700-talet får inspirera med färg och form där det tidlösa blåvita porslinet får stoltsera som inspirationspunkt. När Sanna trollar fram den…

Läs mer


DIY  – Så gör du om en dammig pall till nordisk design

DIY – Så gör du om en dammig pall till nordisk design

DIY – Do It Yourself är ett sätt att få second hand att bli precis det man vill att det ska vara. Många…

Läs mer