Duka second hand – så gör du

Att duka second hand har länge varit trendigt. Vem vill inte ha en personlig och unik festdukning? Men hur gör man egentligen? Myrorna ger lite tips på hur man kan gå tillväga för att få den rätta stilen.

När du handlar porslin och glas second hand så är det inte alltid det finns just det antal av varje sort som du tänker att du behöver. Men likadant skapar ingen stämning, klart du ska blanda – och det blir inte rörigt för det. Det finns några enkla regler man kan pröva att följa:

Välj färgtema

Bestäm dig för en färg. Då håller du ihop dukningen trots att tallrikar och glas har olika former och mönster. Var noga med att inte har för många nyanser av en färg. Bestäm dig för t.ex. 3 nyanser. Ett bra hjälpmedel för att landa rätt i nyanser är att skapa ett moodboard med de färger du kan tänka dig och ha med dig. Det kan du skapa i t.ex. Pinterest
Eller om du redan har något som du tänker ska vara grunden i färgsättningen så om möjligt ta med dig ett prov av det.

Välj ett mönster

Du kan bestämma dig för att hitta porslin med samma typ av mönster. Till exempel randigt eller blommigt. Det här är lite svårare och kräver att du tänker på fler saker:

 • Ska mönstret vara på hela eller delar av produkten? Är mönstret ojämnt fördelad över produkten kan det bli rörigt.
 • Ska mönstret vara på alla produkter? helblommiga varmrättstallrikar kanske kombineras med enfärgade förrättstallrikar.
 • Om det är lite mönster kanske det fungerar med olika färger, men är det mycket mönster kanske du ska hålla dig inom 1-3 färger.

Låga prydnader på bordet

Höga vaser och buketter blir murar över bordet och hindrar samtal. Håll bordsprydnaderna låga. Kanske små glas med enstaka blommor i. Även värmeljus kan placeras i vanliga dricksglas och blir omedelbart en stämningshöjare och intressant installation.

 

#myrornastil

  Relaterat

  Sno stilen – duka som Rörstrand eller Svenskt tenn

  Sno stilen – duka som Rörstrand eller Svenskt tenn

  Inredning är klassiskt och därför går det alltid att följa upp second hand. Inte nog med att du hos oss ofta kan hitta…

  Läs mer


  Jordens finaste dukning. Den som räddar världen.

  Jordens finaste dukning. Den som räddar världen.

  Hos kanske du hittar en hel servis. Eller en massa udda tallrikar i blått. Kanske väljer du temat blommigt och får ihop till…

  Läs mer


  Tuvessonskans midsommarmat på second hand-fat!

  Tuvessonskans midsommarmat på second hand-fat!

  Ett skepp kommer lastat från kokboksförfattaren Julia Tuvesson! Med vadå? Midsommarinspiration! Underbart god, färsk och somrig plockmat serverad på second hand-fat! ”I år…

  Läs mer