Vi tipsar: Så firar du en hållbar påsk- 5 enkla knep.

Låt den annars så gula påsken få bli lite grönare i år med fem enkla och hållbara knep. Men först, glöm inte att tänka in den sociala hållbarheten! Även du ska må bra, så ta hand om dig och dina nära – ta en promenad i vårsolen och såklart – tvätta händerna!

I påsk är det många som får nya rutiner på sitt påskfirande, då rekommendationerna är att stanna hemma. Bloggarna Emma Sundh och Maria Soxbo uppmanar till pepp för en härlig påsk ändå med uppropet #hemmapåsk på instagram. En riktig inspirationspepp!

1. Duka hållbart i påsk

Handla second hand! På Myrorna finns allt från dukar till glas och porslin i långa rader. Du hittar också det där lilla extra som gör att din dukning kan få en personlig touch.

2. Hållbart påskpynt

Japp, även det går att handla second hand. Kycklingar, figuriner gula inredningsdetaljer och varför inte fynda en vas att ha ditt påskris i? Här kan du läsa fem tips på personligt påskpynt.

3. Hållbart påskris

Och när vi ändå pratar påskris. Kom ihåg, inga riktiga fjädrar! Det är svårt att spåra var fjädrarna kommer ifrån och för att vara säker på att de inte är plockade från levande fåglar, så undviker vi dem helst helt. Här kan du se hur du kan göra egna hållbara fjädrar av färdiglästa böcker. Och man behöver ju faktiskt inte pynta med fjädrar…
-Knyt rosetter av färgglada sidenband.
-Nästa gång du steker pannkakor – sätt igång i tid och blås ur äggen, måla skalen i härliga pasteller och du har det finaste påskriset man kan tänka sig. Eller ta det ett steg längre och färga äggen på naturligt sätt med saker du har i skafferiet: Läs mer här.
-För den riktigt pysslige, gör dina egna ägg i lera och måla i härliga påskfärger.

4. Påskmiddag på hållbart vis!

Ja även här kan vi göra påsken lite grönare genom att välja mer frukt och grönt. Köp ekologiska ägg från frigående höns, närproducerat ekologiskt kött och miljöcertifierad fisk. Sillen äter främst plankton och bidrar inte till utrotning av andra arter i haven, så den kan du fortsätta ha som favorit på påskbordet om du vill det. Sedan kan du styra med upplägg på bordet – lite nudging är aldrig fel. Placera sallad, kålsallader, rotfruktslådor och annat vegetabiliskt först på bordet och köttet sist. Det gör att det blir mindre plats för köttet och gästerna tar mindre.

5. Låt påskgodiset vara hållbart det med

Då kommer vi till det sötaste på hela påsken. Påskgodiset som vi i Sverige äter flera ton av under påsken. Även här kan du göra ett hållbart val. Välj Fairtrademärkt eller ekologiskt godis. Undvik palmolja, då den odlas i Malaysia och Indonesien och regnskog skövlas till förmån för oljepalmsplantagen, trist!

Glad påsk!