För familjer i ekonomisk utsatthet är skolstarten extra svår.

För många familjer kan skolstarten vara ett oöverstigligt hinder. Många familjer som lever i ekonomisk utsatthet upplever en ännu mer påfrestande situation efter sommaren om utgifterna varit högre under ledigheten än annars. För dem finns det inga möjligheter att komplettera inköpslistan ens genom second hand.

Myrorna finns till för dem. För de som inte har råd att handla det nödvändigaste får rekvisitioner i Myrornas butiker via Frälsningsarmén. Överskottet från Myrornas försäljning bidrar även till att hjälpa till med andra basala utgifter som mat och kontorsmaterial. Du kan även swisha valfri summa till ”SKOLSTART” till 9004805 så går pengarna direkt till Frälsningsarmén.

Extra mycket insatser vid skolstart

Nu vid skolstart innebär det mycket hjälp kring att få skolstarten att fungera, även om insatser görs för barnfamiljer på lokal nivå året runt. Under sommaren ges barnen till exempel möjlighet att få känna att de kan få en värdefull semester genom att delta i olika kollon. Men sommar innebär också att barnen äter hemma istället för i skolan och när skolstarten kommer är mycket i garderoben urväxt och slitet.

Det kan vara ensamstående, sjukskrivna och föräldrar som inte kan arbeta på grund av att de har barn med särskilda behov. Hisingskåren i Göteborg berättar att många får hjälp från socialen, men där finns det en fast stumma avsedd för kläder och till skolstarten är utgiften extra stor. Pengarna räcker helt enkelt inte till.

Stödet sker året runt

Utöver hjälp med kläder och mat vid skolstart så har många kårer ett ständigt arbete med matkassar till barnfamiljer, familjemiddagar, stödsamtal för till exempel kvinnor som flytt våldsamma relationer, gemenskap och mycket mer. På Söderkåren i Stockholm kommer man dessutom dela ut ryggsäckar innehållande pennor, block, reflexer och gympapåsar till de skolbarn man har kontakt med för att ge dem en god start på terminen.

 

Läs mer om Frälsningsarméns arbete för barn och unga

Siffror om barn och ungas ekonomiska utsatthet

Relaterat

Nyöppnad butik i Stockholm city!

Nyöppnad butik i Stockholm city!

På Mäster Samuelsgatan 49, mitt i shoppingens centrum, snabbspolas nu utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. Den 25 februari öppnade vi vår nya…

Läs mer


Matmissionen öppnar upp i Myrornas butik

Matmissionen öppnar upp i Myrornas butik

Den 1 april öppnar äntligen Matmissionen upp sin nya butik i Jakobsberg! Butiken öppnar i samma lokaler som Myrorna och blir därför ett…

Läs mer


#myrornastil presenterar: Natalie Eriksson

#myrornastil presenterar: Natalie Eriksson

Natalie Eriksson är en av våra stamkunder som inspirerar många via sin Youtubekanal, sin blogg och Instagramkonto @natalie.chanise.eriksson! Vi bjöd in henne till…

Läs mer