Slitstarka barnjeans från Nimble Patch!

Företaget Nimble Patch ger slitna barnjeans nytt liv. Från och med den 11 augusti hittar du en kollektion i vår butik på Järntorget i Göteborg och i centrala Malmö.

Nimble Patch bryr sig om både hållbar konsumtion och socialt arbete, precis som vi. De samlar in barnjeans som är trasiga eller för slitna för att sälja second hand och förser dem med förstärkningsmaterial på knän och benslut. Deras mål är inte att omsätta så många byxor som möjligt, utan att omsätta varje byxa så många gånger som möjligt. Den första kollektionen Nimble Patch-jeans lanserades på Circular Monday år 2020.
– Genom smart förädling kan jeansen få både ett andra och tredje liv. För oss innebär hållbar konsumtion just att använda det vi redan har istället för att köpa nytt. Det mest hållbara plagget är det som redan finns och som du använder länge, säger Maria Borbos, grundare och vd.

Nu får Nimble Patch utsorterade jeans från Myrornas sortering. Där landar nästan 16 ton textilier dagligen. Foto: Roger Nellsjö.

Hur uppstod er affärsidé?
– Jag och min delägare jobbade på ett företag som gör arbetskläder. Där finns krav på att uppfylla en viss standard. Kläderna ska vara slitstarka och kunna tvättas utan problem, till exempel. Tanken slog oss: varför ställs det inte samma krav på barnkläder? Jag har själv två pojkar som har varit väldigt aktiva. Ibland tog det bara en månad från att jag köpte ett par jeans tills att det var hål på dem.

Foto: Roger Nellsjö.

Hur förstärker ni jeansen?
– Vi förser dem med förstärkningsmaterial på knän och benslut. Många av jeansen går att förlänga, så att de passar i takt med att barnet växer. Förstärkningstygerna kommer från Europeiska tygproducenter, där de i så stor mån det går köper tyger som blivit över vid produktion. Vi försöker helt enkelt att minska avfall och klimatavtryck så mycket som möjligt. Målet är zero waste.

Vad tycker barnen om jeansen?
– Mina barn gillar dem jättemycket. De är mjuka och sköna. Föräldrar blir positivt överraskade och återkommer med ett nytt köp när barnen växt ur de gamla. Det är det bästa betyget man kan få.

Ni samarbetar med företaget Yalla Trappan, som arbetsintegrerar kvinnor. Hur går det till?
– Sömnaden sker i Mellerud, där en del av företaget håller till. Verksamheten arbetsintegrerar framförallt utlandsfödda kvinnor och ju mer den växer, desto fler kvinnor anställer de. Tanken är inte att gå med vinst utan att fler ska komma in på arbetsmarknaden.

Foto: Roger Nellsjö.

Nu säljs en av era kollektioner hos oss! Hur känns det?
– Myrorna har verkligen varit duktiga på att göra en livsstil av second hand. De har gjort det hajpat och trendigt att vara hållbar. Hos er kan kunden handla med gott samvete. Det är väldigt roligt att få vara en del av det, säger Maria Borbos.

Barnjeansen hittar du i vår butiker vid Järntorget i Göteborg och Södra Förstadsgatan i Malmö. Överskottet av vår försäljning går alltid till Frälsningsarméns sociala arbete.

 

Relaterat

En klänning, fem stilar med Hållbara Sara!

En klänning, fem stilar med Hållbara Sara!

”Det sitter i detaljerna” brukar man ju säga! Här bär modemästaren och inspiratören @hallbarasara samma klänning men med de olika detaljerna skapar fem…

Läs mer


I samarbete med Tuvessonskan!

I samarbete med Tuvessonskan!

Den trefaldiga kokboksförfattaren och matkreatören Julia Tuvesson är matkreatören och kokboksförfattaren som skrivit böckerna ”Plåtmat”, ”Käka Grönt” och ”Brynt smör”. Hon bor i…

Läs mer


Sätt kavajen i fokus med Monika Kichau!

Sätt kavajen i fokus med Monika Kichau!

Stylisten och modevetaren Monika Kichau älskar kavajer och stylar dem med allt! Från en look med en enkel t-shirt med jeans till att…

Läs mer