På onsdagar bjuder man på middag på kåren, vilket man fortsätter med. Däremot har man nu maten portionsförpackad för att minska risk för eventuell smittspridning.  Endast friska kommer och det är mestadels barnfamiljer som kommer på middagarna, som nu reducerats till hälften så många gäster.

— Jag tror de uppskattade väldigt mycket att vi hade öppet och om vi kan fortsätta med möten i den formen så vill vi göra det, säger Frans Ljungblahd.

Matpaket och matkassar delas ut

Kåren Templet i Stockholm har i vanliga fall öppet för fika/frukost på vardagsförmiddagar. Nu välkomnas målgruppen samma tider men stolarna i foajén är bortplockade och istället delas smörgåspaket ut och nu även matkassar.

— Det är i alla fall någonting extra men våra gäster är inte så oroade för coronaviruset utan mer för andra saker som att bli vräkta till exempel, säger Daniel Back, ansvarig för det sociala arbetet

— Situationen slår hårdast mot dem som har mest behov av hjälp då många volontärer och en del personal behöver stanna hemma, fortsätter han.

Jönköping delar ut matkassar och familjepåsar

Många familjer tvingas nu vara hemma med sina barn som visar förkylningssymtom eller är sjuka. För familjer vars ekonomiska situation redan är ansträngd är det en utmaning att aktivera barnen och skapa roliga och meningsfulla aktiviteter i hemmet. I vissa familjer kanske man inte ens har råd att köpa ritpapper eller pennor, än mindre sällskapsspel eller pussel eller annat som hela familjen kan ha roligt med.

I Jönköping har man därför också beslutat att varje hjälpsökande familj ska kunna få en familjepåse tillsammans med sin matkasse. Familjepåsen innehåller ritblock, pennor, familjespel eller pussel, inneleksaker, pysselkit eller serietidningar och även förpackat godis.