Dina prylar kan innebära att fler barn kan få göra sådant som andra barn gör

Frälsningsarmén har två familjecenter i Göteborgstrakten, ett i Majorna och ett i Bergsjön. Där erbjuds många olika aktiviteter till en låg eller ingen avgift alls för att alla ska kunna vara med. Familjemiddagar, öppen förskola och kollo är några exempel på verksamheter. – Att vi finns innebär att de barn vi möter också har möjlighet att göra sådant andra barn gör, säger Bodil Ålöw, verksamhetsansvarig.

Via Frälsningsarméns två familjecenter i Göteborg kommer personalen i kontakt med familjer som har det lite tufft i tillvaron, bland annat ekonomiskt. Här kan man få stödsamtal och hembesök och hjälp i kontakten med exempelvis myndigheter och skola. Barn och föräldrar är även välkomna till öppen förskola på måndagar. Varje onsdag anordnas mammafrukost för den blygsamma summan 20 kronor och varje tisdag kan ensamstående föräldrar med barn komma för att äta tillsammans och dela erfarenheter med dem i samma situation. Under kvällen bjuds det på middag och aktiviteter och familjerna får alltid med sig en påse bröd hem. – För maten betalar de bara 20 kronor men de som inte har råd är välkomna ändå, säger Bodil Ålöw.

Under loven anordnas dagkollon men även kollon med övernattningar till ett lågt pris. Då brukar deltagarna hålla till på lägergården Knappekulla utanför Göteborg. – Livet är ofta tufft för de här familjerna så vår önskan är att de känner att de får något kul att göra, säger Bodil Ålöw.

Annat som erbjuds är läxhjälp, öppen förskola och musiklekis för de minsta. På onsdagar kan tjejer i mellanstadiet komma på after school för att fika, prata, sjunga, spela spel eller instrument eller göra läxor. Sista onsdagen varje månad är även killar välkomna. – Vi kände att vi ville stötta tjejerna lite extra och ge dem mer utrymme då vi redan har gott om verksamheter för killar, säger Bodil Ålöw.

Det anordnas även uppskattade utflykter till exempelvis äventyrsland eller muséer som familjerna bjuds på. – Vi tycker verkligen om alla familjer vi möter och vill göra det bästa för dem. Sådant här betyder att de barnen också kan göra sådant som andra barn gör, säger Bodil Ålöw.

När du skänker eller handlar på Myrorna är du med och stöttar verksamheter som desssa. Hela överskottet från försäljningen går till Frälsningsarméns sociala arbete.

 

 

Relaterat

Ditt köp på Myrorna kan hjälpa barn att stoppa mobbning

Ditt köp på Myrorna kan hjälpa barn att stoppa mobbning

I Malmö driver Frälsningsarmén ett särskilt program för att motverka mobbning. Barn och föräldrar lär sig Brasiliansk Jiu jitsu och samtalar kring hur man…

Läs mer


Sätt punkt för sorgliga sommarlov

Sätt punkt för sorgliga sommarlov

Allt fler barn lever i fattiga familjer i Sverige som följd av att de har sjuka eller arbetslösa föräldrar som kanske står utan…

Läs mer