Guide: allt du behöver veta när du köper lampor second hand

Elsäkerhet kan verka som lite av en djungel och vissa kanske drar sig från att köpa begagnade lampor. Faktum är att det inte alls behöver vara så komplicerat! Vi frågade Myrornas experter på second hand-el och sammanställde en lista med tips på hur du går tillväga för ett lyckat lampköp second hand:

  • Testa alltid lampan i butik. På Myrorna har de flesta elavdelningarna särskilda teststationer. Fråga personalen om hjälp om du inte hittar en kontakt!
  • Kontrollera eventuella defekter. Kika extra noga på sladden, kontakten samt säkerställ att lampan är CE-märkt (= uppfyller EU:s säkerhetskrav).
  • Behåll prislappen på tills du testat hemma. På Myrorna får du pengarna tillbaka om lampan inte fungerar och du kommer tillbaka med ditt kvitto inom fem dagar.
  • Se upp för ojordade, runda kontakter. Dessa passar inte i jordade uttag vilka är vanligast förekommande i de flesta lägenheter då det är säkrare.
  • Lägg en extra slant. Förälskar du dig i en lampa som inte passar ditt uttag hemma kan det kanske vara värt att lämna in den till en elbutik. De flesta gamla lampor går att uppdatera så att de uppfyller alla säkerhetskrav.

Relaterat

Hem & Prylar

Handla höstens största inredningstrender second hand

Att hålla sitt hem uppdaterat efter de senaste inredningstrenderna kan vara en både tidskrävande och dyr historia. Tur då att trender går i…

Läs mer


Skänka prylar

Om du vill skänka prylar

Om du vill skänka prylar gör du det bäst i våra butiker, återvinningsscentraler och på våra gåvomottagningar. Vi kan i dagsläget bara ta…

Läs mer


Hem & Prylar

De fem knasigaste second hand-prylarna just nu

På Myrorna samlar vi in ungefär 6000 ton med prylar varje år. Ibland dyker det upp gåvor som sticker ut lite extra… Här…

Läs mer