Guide: allt du behöver veta när du köper lampor second hand

Elsäkerhet kan verka som lite av en djungel och vissa kanske drar sig från att köpa begagnade lampor. Faktum är att det inte alls behöver vara så komplicerat! Vi frågade Myrornas experter på second hand-el och sammanställde en lista med tips på hur du går tillväga för ett lyckat lampköp second hand:

  • Testa alltid lampan i butik. På Myrorna har de flesta elavdelningarna särskilda teststationer. Fråga personalen om hjälp om du inte hittar en kontakt!
  • Kontrollera eventuella defekter. Kika extra noga på sladden, kontakten samt säkerställ att lampan är CE-märkt (= uppfyller EU:s säkerhetskrav).
  • Behåll prislappen på tills du testat hemma. På Myrorna får du pengarna tillbaka om lampan inte fungerar och du kommer tillbaka med ditt kvitto inom två dagar.
  • Se upp för ojordade, runda kontakter. Dessa passar inte i jordade uttag vilka är vanligast förekommande i de flesta lägenheter då det är säkrare.
  • Lägg en extra slant. Förälskar du dig i en lampa som inte passar ditt uttag hemma kan det kanske vara värt att lämna in den till en elbutik. De flesta gamla lampor går att uppdatera så att de uppfyller alla säkerhetskrav.

Relaterat

Hem & Prylar

Gör din balkong till en personlig oas – expertens bästa tips

Högsommaren är här – men kanske har din balkong fortfarande inte hunnit få sig ett säsongslyft? Det kan kännas klurigt att inreda en…

Läs mer


Hem & Prylar

Lys upp i höstmörkret! Lampinspiration från 15kr

Snart går solen ner redan innan 18.00 i hela landet… Barrikadera dig mot höstmörkret med hjälp av en fräsig lampa! Vi på Myrorna…

Läs mer


Hem & Prylar

Rädda världen med enkla hushållsknep!

Att rädda världen kan vara något så enkelt som att påverka sin egen energiförbrukning eller göra aktiva val i vardagen. Bikarbonat, såpa, citronsyra…

Läs mer