Tyvärr innefattar julhelgen inte alls så positiva inslag för alla. Orsaker till detta kan vara arbetslöshet, sjukdom, missbruksproblematik eller för att man är ung, ensamstående förälder eller ny i vårt land. Som barn jämför man sig med kamraterna och känner kanske en sorg över att inte ha samma förutsättningar som dem. Och föräldrar sörjer att inte kunna ge sina barn ett riktigt julfirande.

Många äldre sitter ensamma.

Dessutom finns det tusentals äldre som inte har någon att dela högtiden med. De vänner man hade är inte i livet längre och kanske har man inte så mycket kontakt med släktingar heller. En bräcklig hälsa kan också göra rörligheten begränsad vilket bidrar till isolering. För den som saknar boende är tillvaron än värre och det blir extra kännbart att bli utestängd från värmen och samvaron som ofta präglar julhelgen. Detta vill vi råda bot på.

Julbord, en kasse julmat, firande och klappar till barnen.

Frälsningsarmén bedriver ett omfattande socialt arbete på över 100 orter och i många av deras verksamheter och kårer erbjuder julbord, en kasse julmat, firande och klappar till barnen.

Det kan också handla om mer emotionell nöd. Barn som tvingas se sina föräldrar onyktra och aggressiva under julhelgen, eller de kvinnor som lever i relationer eller har flytt ifrån sådana där de utsatts för våld. Frälsningsarmén hjälper utsatta grupper året om och försöker också hjälpa dem till en förbättrad situation på lång sikt.

 I december förra året delade Frälsningsarmén ut:

  • 5308 presentkort på mat,
  • 23 182 matkassar,
  • 6579 rekvisitioner till exempelvis kläder hos Myrorna.
  • Vid 1417 unika tillfällen erbjöds annan form av ekonomisk hjälp till människor i nöd.
  • 249 528 portioner mat eller fika serverades, gratis eller till låg kostnad, på kårer, sociala verksamheter och dagvård.

Hjälp oss att sätta en liten guldkant på julhelgen för dem som inte förmår göra det själva. Med ditt bidrag kan vi tillsammans bidra till att ge fler en god jul! Lägg till 2 kr när du handlar din klimatsmarta julklapp på Myrorna.

Här kan de ge ett större bidrag direkt till Frälsningsarmén.